Miten kivet vaikuttavat

Kivet ovat syntyneet ja kehittyneet maan sisällä pitkän ajan, jopa satojen miljoonien vuosien kuluessa. Niihin ovat tallentuneet kaikki niiden kasvukohdassa sinä aikana tapahtuneet maaperän muutokset. Tämä maan muisti säilyy kivessä senkin jälkeen kun se on irrotettu maaperästä. Kiven hoitavat vaikutukset syntyvät kivessä olevista mineraaleista, niiden kiderakenteista, kiven muodoista sekä pinnan kuvioista ja väreistä. Kaikki värit ovat valon eri värähtelytaajuuksia, joilla on omat hoitavat vaikutuksensa ja kiven hoitavat ominaisuudet syntyvät näiden yhteisvaikutuksesta.

Myös ihmisen keho koostuu mineraaleista ja siinä on useita värien valotaajuuksia niin sisäelimissä kuin kehon pinnallakin. Kun kuolemme, palaa kehomme takaisin osaksi maata. Kehomme on siis osa maapalloa aivan kuten kivetkin. Ihmisen käyttäessä kiveä tapahtuu lievä sähkömagneettinen reaktio (pietsosähköilmiö), jonka herkästi aistiva ihminen kokee miedosti värähtelevänä, pistelevänä, lämmittävänä tai viileänä energiana. Se voi ilmetä myös tunnetilana, esimerkiksi rentoutuksena tai erilaisina mielikuvina vaikkapa metsässä kävelystä. Näin kivien hoitavat vaikutukset auttavat muun muassa kehon kipujen lievitykseen, nukahtamiseen ja ajatuksien rauhoittamiseen. Ne vahvistavat sisäistä rakkautta ja itseensä luottamista sekä lisäävät elämäniloa.

Jokainen oppii herkistämään aistimistaan ja voi sitä kautta kokea kivien energiaa ja kivien kanssa syntyvää vuorovaikutusta. Olen opettanut kivikursseillani vuosien ajan kivien aistimista ja jokainen osallistuja on sen myös oppinut. Se on kuin minkä tahansa aistin kehittämistä, kuten eri viini-, suklaa- tai kahvilaatujen makujen tunnistamista. Harjoittelemalla taidot kehittyvät ja pitkään kivien kanssa työskennellyt kehittyy aistimaan hyvin kivien hienosyistä energiaa.

Kivet johtavat energiaa lävitseen, etenkin kvartseihin kuuluva vuorikide, jota siksi käytetään usein sähkölaitteissa. Teollisuudessa käytetään toki monia muitakin kivilajeja erilaisten laitteiden valmistuksessa. Myös lääketeollisuus käyttää kivistä saatavia mineraaleja tai tekee niistä synteettisiä kopioita. Mineraalien käyttö kauneudenhoidossa on koko ajan lisääntynyt. Ensimmäinen radio luotiin yhdistämällä kvartsikide kuparilankaan. Nykyistä teknologiaa ei olisi olemassa ilman niissä käytettäviä mineraaleja.

Kivien hoitava vaikutus syntyy käyttäjän ja kiven välisestä vuorovaikutuksesta, jossa kumpikin antaa, vastaanottaa ja vaikuttaa energioidensa värähtelyllä toisiinsa. Se on kuin äänetöntä keskustelua, jossa kivi resonoi ihmisen kokonaisolotilaan. Ihmisessä hänen kokonaisuuttaan ohjaavat ja luovat hänen tunteensa, muistonsa ja ajatuksensa. Läsnäolo kivien kanssa on ihmiselle peilausta hänestä itsestään ja usein kivien kanssa toimiessa on mahdollisuus oivaltaa itsestään jotain, mitä ei aiemmin ole tiedostanut.

Kivien kanssa työskentelyssä ei ole mitään salaperäistä mystistä, vaan kaikki tapahtuu ihmisen ja kiven läsnäolosta toisilleen. Kiviin usein liitetty mystisyys on tietämättömyyttä kiven ja ihmisen luontaisesta vuorovaikutuksesta, jonka vuoksi on hyvä keskittää huomio tämän vuorovaikutuksen ymmärtämiseen. Jos on valmis kohtaamaan itsensä, voi kivien kanssa työskentely syventää itsetuntemusta ja itsensä kuuntelua sekä vanhojen tunne- ja ajatusmuistojen ymmärtämistä ja vapauttamista hyväksymisen kautta.

Kivien hoitavat ominaisuudet voimistuvat, kun olemme läsnä kivelle niin kuin olisimme läsnä hyvälle ystävälle. Kivet värähtelevät energiaa omassa normaalissa, rauhallisessa tilassaan ja kohottavat ympäristönsä energiaa. 

Kodin sisustuksessa käytettävät kiviesineet tai näyttävät luonnollisen muotoisen kivet ovat luonnon tekemää taidetta, jonka katselu rauhoittaa mieltä ja tunteita samalla tavalla kuin taiteen katselukin tutkitusti rauhoittaa. Tämä luonnontaide, kuten esimerkiksi iso, yli 180 miljoonaa vuotta vanha fossiilisimpukka, tuo tilaan myös harmoniaa ja luonnon energiaa. Kodista voi tehdä hoitavamman ja harmonisemman paikan miettimällä, mitkä kivien ominaisuudet tekisivät hyvää kaikille perheenjäsenille. Esimerkiksi huoneessa oleva iso ruusukvartsi luo tilaan lempeää rakkauden värähtelyä, joka sopii mm. ruokailutilaan, olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen. Kodin eri tiloihin voidaan valita kivet niiden hoitavien vaikutusten ja käyttäjien yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Makuuhuoneeseen valitaan kivi, joka auttaa nukahtamaan ja työhuoneeseen kivi, joka auttaa keskittymään vaikkapa läksyjen lukemiseen. Kivet hoitavat värähtelyllään myös tilassa olevia kasveja ja saavat ne kukoistamaan. Kasvit kestävät kauemmin kun laitat ruukun tai maljakon ympärille tai sisälle muutaman kiven.

Kotieläimet nauttivat kivien vaikutuksista. Olen saanut lemmikkien omistajilta paljon palautetta siitä, kuinka esimerkiksi kissat juovat mieluummin kivivettä kuin tavallista vettä tai kuinka intialaiset jokikivet auttoivat koiran leikkaushaavaa parantumaan.

Olen kuunnellut kuinka kymmenet ihmiset ovat kertoneet minulle samanlaisia kokemuksia samojen kivilajien käytöstä. Reumaa sairastavat henkilöt ovat saaneet sormensa liikkumaan sekä turvotuksen ja kivun lieventymään pidettyään tiikerinsilmäranneketta ranteessaan. Lapsen painajaisunet ovat loppuneet kun sängyn viereen on laitettu apofylliittikide. Morganiitti rintaliiveissä sydänchakran kohdalla on auttanut naista pysymään omassa rakkaudentilassaan vaikeissa elämäntilanteissa jne.

Kivillä voi hoitaa kaikkea elollista sekä kaikkia paikkoja, joissa ihminen oleilee: kodin ja työpaikan tiloja sekä puutarhaa.

Sari McGlinn
Somsolan perustaja